Další vývoj kauzy British Airways a stávky odborů

January 27, 2010 | By admin | Filed in: Aerolinky, Letecká doprava.

Od pátku má “volební místnosti” otevřeny odborářská organizace Unite, která zastupuje zaměstnance britského národního dopravce British Airways. Výsledky hlasování mají vyjádřit podporu anebo nesouhlas s plánovanou stávkou. Aerolinky vydaly zprávu, ve které pohrozilo omezením cest stávkujících zaměstnanců, pokud by mělo ke stávce dojít, a také vyzvalo zaměstnance, aby v době případné stávky pracovali alespoň dobrovolně.

Takové jednání rozlítilo jednoho ze šéfů odborářů Lena McCluskeyho, který nařkl BA z ovlivňování situace během voleb. “BA by se měly spíše zaměřit na cestu kompromisu a hledání řešení než na způsoby, jakými z práce vyhánět kvalifikovanou a zkušenou pracovní sílu,” doporučil pak McCluskey. Pomocnou ruku totiž nabídlo jen 216 zaměstnanců British Airways, což se nemůže naprosto měřit s více než 13 tisíci zaměstnanci, sdruženými v Unite. “Opravdu si BA myslí, že s takovým malým počtem lidí zvládne provoz společnosti?”.

Výsledky voleb by měly být známy 22. února a potenciální stávka může začít okolo 1. března. Unite alespoň ubezpečilo zákazníky, že nebudou dotčeny jejich lety v období Velikonoc – špatné načasování 12denní stávky na Vánoční období bylo jedním z důvodů, proč soud předchozí vyhlášenou stávku na konci roku 2009 zrušil.

Články na podobné téma:


Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *