Celotělové skenery nadále působí kontroverzi

January 28, 2010 | By admin | Filed in: Bezpečnost, Letiště.

Zavedení celotělových skenerů, které by měly pomoci odhalit útočníky při vstupu na palubu, neustále působí jako velmi kontroverzní téma. Zatímco britské úřady trvají na povinném nasazení skenerů na letiště a letištní personál neprotestuje, mnoho cestujících upozorňuje na možné zneužívání jejich funkcí.

Na letišti Heathrow se připravuje změna, kdy cestujícím, kteří odmítnou projít celotělovým skenerem, nebude nabídnuta alternativní možnost bezpečnostní prohlídky. Od příštího týdne nebude možné požádat o “ruční” prohlídku ohmatáním a pasažéři, kteří nebudou chtít projít skenerem, nebudou vpuštěni na palubu. Dalšími pomůckami při boji se zločinci má být sledování chování pasažérů a snadnější sdílení informací.

zaměstnanci bezpečnostních služeb ovšem mají stále více starostí s odpůrci poukazujícími na možnost zneužití obrazů a s tím spojené porušení ochrany soukromí. “Mluvíme o velmi intimních obrázcích. Kterýkoli zaměstnanec by pak uviděl atraktivní ženu ve frontě a řekl si – podívejme se,” uvedl mluvčí komise The Equality and Human Rights Commission. Podporovatelé namítají, že přístroj ukazuje maximálně kontury těla, žádné detaily. “Myšlenka, že budeme fascinováni rozmazaným šedým obrázkem lidského těla je přímo urážející,” odpověděl jeden ze zaměstnanců bezpečnostní kontroly na letišti Heathrow.

Články na podobné téma:


Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *