Dva nedávné incidenty = zvýšené bezpečnostní opatření

December 28, 2009 | By admin | Filed in: Bezpečnost, Letiště.

Dvě události z konce minulého týdne, kdy se cestující na lince Amsterdam – Detroit pokusili zapálit nálož s výbušninou (v pátečním případě) a zabarikádovali se na toaletách (v neděli), způsobily zavedení mnohem přísnějších bezpečnostních kontrol u všech letů směřujících do USA. Tato opatření byla zavedena i v Praze.

Přibližně 20 minut před přistáním pátečního letu se pokusil 23letý Nigerijec zapálit výbušninu, ovšem ta selhala. Útočníkovi se plán nezdařil, svůj čin chtěl zamaskovat zábavnou pyrotechnikou a utrpěl četné popáleniny. Afričan nebyl bezpečnostním složkám neznámý, ale tajné služby neměly dostatek důvodů odmítnout vstup na palubu. Poté, co se během útoku a výslechu několikrát odvolal na teroristy z Al-Kajdá, už je nejspíše mít budou. O dva dny později jej možná chtěl napodobit jeho nigerijský krajan (i když to nyní vypadá spíše na skutečně zažívací problémy), zablokoval se na záchodě a slovně útočil na posádku. Nic vážnějšího se však nestalo a cestující opustili v pořádku stroj.

Pro ostatní cestující do severní Ameriky to nyní znamená mnohem přísnější kontroly před vstupem na palubu. Při letech z Velké Británie je povolen jen jeden kus příručních zavazadel, ostatní nad limit budou zpoplatněna. British Airways upozorňuje zákazníky, aby přijeli na letiště v předstihu kvůli časovému zdržení u kontrol a aby zabalené dárky umisťovali raději do zavazadel k odbavení, protože jinak je budou muset zaměstnanci letišť prohlížet. Při samotném letu bylo zavedeno nové pravidlo, že hodinu před přistáním nesmí cestující opustit sedadlo, nemít nic na klíně ani užívat toalet. Pravidla se ovšem liší linku od linky, či spíše letiště od letiště.

Letiště Praha vydalo zprávu, ve které uklidňuje cestující, že čas nutný k odbavení se příliš neprodlouží, protože už nyní lety do USA podléhají přísnějšímu režimu a změny tak nebudou mít velký vliv. Praha má totiž pouze jednu přímou linku, ranní spoj do New Yorku, který provozuje Delta Air Lines. Dodatečně však americká strana požádala o rozsáhlejší změny – do prohlídek budou napříkald zapojeni psi cvičení na hledání výbušnin.

Články na podobné téma:


Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *