EK: Letiště v Polsku nevyhovují normám pro bezpečnost

March 8, 2011 | By admin | Filed in: Bezpečnost, Letiště.

Embraer ERJ-170-100LR, LOT - Polish Airlines / Polskie Linie Lotnicze, Warszawa - Okęcie (Frederic Chopin) (WAW / EPWA) 03.05.07
Creative Commons License photo credit: eisenbahner

Evropská komise zahájila řízení proti Polsku, protože neplní správně legislativu EU týkající se bezpečnosti na letištích. Polské úřady tak mají dva měsíce, aby aktuální stav napravily. Pokud se tak nestane, Polsko může být postaveno před Evropský soudní dvůr.

Obvinění se týkají zejména malých letišť (Varšava například není zmíněna). Polská republika se hájí tím, že určitá “malá” letiště nespadají pod evropskou legislativu pro civilní letectví, která vešla v platnost v roce 2008, a tím nemusejí splňovat standardy. Podle evropských norem existují možnosti, jak státy nastaví bezpečnostní procesy na některých vybraných letištích, musí o tom ale Evropskou komisi informovat předem, což Polsko neudělalo.

“Tím, že Polsko neaplikovalo běžná a základní bezpečnostní opatření ani alternativní procesy pro bezpečnost, nemůže garantovat, že lety z těchto letišť plně vyhovují bezpečnostním standardům,” uvedla Evropská komise.

Zdroj: atwonline.com

Články na podobné téma:


Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *