Ryanair přinucen zrušit 1400 letů kvůli stávkám, vyzývá EU k ukončení “chaosu”

October 7, 2010 | By admin | Filed in: Letecká doprava, Letiště.

Irský dopravce Ryanair oznámil, že kvůli stávkám španělských, francouzských a belgických dispečerů musel během uplýnulých měsíců zrušit 1400 letů a zpozdit dalších 12 000. Formálně se nyní obrací na Evropskou komisi a žádá, aby “ukončila tento chaos” vyjmutím “práva na stávku” poskytovatelům dispečerských služeb v Evropě a změnou kontroverzního nařízení EU261 o právech cestujících.

Nízkonákladovky, stejně jako jiné aerolinky, chtějí uvolnění nařízení, které aerolinky nutí poskytovat péči a asistenci na náklady společnosti i v případech, kdy jsou k tomu donuceny okolnostmi a nemohou je ovlivnit – např. v době stávek dispečerů.

Na tiskové konferenci v Belgii generální ředitel Michael O’Leary uvedl, že se hodlá soudit s belgickým poskytovatelem dispečerských služeb Belgocontrol ohledně narychlo vyhlášené stávky na konci září, kvůli které muselo být zrušeno asi 90 letů a zasaženo bylo více než 15 tisíc cestujících. Ryanair uvádí, že tento krok stál společnost okolo 1 milionů EUR (cca 25 milionů Kč).

“Je směšné, že belgičtí, španělští a francouzští dispečeři mohou stávkovat bez žádných finančních pokut, zatímco aerolinky trpí, protože musejí pokrýt náklady na péči pro cestující. Je také nepřijatelné, že španělští dispečeři, kteří vydělávají více než milion EUR ročně, se neustále zapojují do stávek, pracují jen podle zapřičiňují zdržení a znepříjemňují tak cestu milionům cestujících v Evropě po celé léto,” dodal O’Leary.

Zdroj: atwonline.com

Články na podobné téma:


Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *