Ryanair zavádí poplatek 2 EUR na úhradu kompenzací

April 5, 2011 | By admin | Filed in: Aerolinky, Letecká doprava.

Boeing 737-8AS, Ryanair, Poznań - Ławica (POZ / EPPO) 24.02.11
Creative Commons License photo credit: eisenbahner

Irská nízkonákladovka Ryanair zavádí poplatek ve výši 2 EUR ke každé letence, který by měl pokrýt výdaje společnosti při neočekávaných událostech, včetně “vyšší síly”, jak jí velí Evropská směrnice EU261. Ryanair tak chce demonstrovat nesmyslnost finančních náhrad pasažérům v případech, kdy musí rušit lety z přírodních nebo klimatických důvodů, které nemůže nijak ovlivnit.

V minulém roce musela společnost zrušit více než 15 tisíc letů z důvodů, za které nemohla. Jednalo se o případy spojené s oblakem sopečného prachu, stávky dispečerů letecké dopravy nebo uzavřená letiště kvůli rozmarům počasí. Svou cestu tak muselo měnit nebo zrušit téměř 2,5 milionů cestujících.

Podle směrnice EU261 pak musel Ryanair vyplatit 100 milionů EUR jako kompenzaci za neuskutečněné lety a náhrady za ubytování a stravu.

“Poplatek ve výši 2 EUR pomůže dotovat tyto kompenzace, protože nyní není možné tyto peníze získat od vlád, letišť nebo dispečerů,” uvádí nízkonákladovka ve svém prohlášení. V případě změny regulí je připravena od poplatků okamžitě odstoupit.

Zdroj: atwonline.com

Články na podobné téma:


Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *