Stávky v Evropě: ve Francii a Portugalsku ne, v Británii ano

March 25, 2010 | By admin | Filed in: Aerolinky, Letecká doprava.

Francie

Palubní personál francouzských aerolinek Air France odvolal stávku, naplánovanou na období 28. až 31. března. Důvodem je ochota vedení AF, které předneslo nabídku nerušit pracovní místa na palubě (původně mělo být ve všech letech letadly typu Airbus A319 o jednoho člověka méně), což zaměstnanci přijali. Počet letů během víkendu a příštího týdne by tak měl být “normální”.

Portugalsko

Management národního dopravce TAP Portugal souhlasil s navýšením platů pilotů, sdružených v unii SPAC, o požadovaných 1,8 %, tedy stejně jako jiným odborovým uniím. Tím se ředitelům podařilo odvrátit hrozbu stávky, která se mohla stát katastrofální. Piloti chtěli stávkovat celých 6 dní, v období 26.-31.3., ale “zdravý rozum zvítězil a my se budeme snažit zachovat běžný provoz po dobu Velikonoc,” prohlásil generální ředitel TAP Fernando Pinto.

Velká Británie

British Airways rozšíří nabídku letů, které budou zachovány během období stávky. Na letišti v Gatwicku přišlo do práce 97 % místních zaměstnanců, na Heathrow 53 % – což jsou mnohem vyšší čísla, než se očekávalo. Tento počet zaměstnanců je tak schopný obsloužit více letadel, než které BA nechávaly v provozu pro první víkend stávky.

Zároveň BA přešly do protiútoky, když odmítly poskytovat dopravu do práce zdarma pro ty své zaměstnance, kteří se stávkovali minulý víkend. Odborová organizace Unite však tento krok vnímá velmi negativně, neboť “mnoho zaměstnanců je nuceno spoléhat se na tuto dopravu, když BA zrušily regionální centra a palubní průvodčí jsou tak nuceni nastupovat na letišti Heathrow nezávisle na tom, kde žijí.”

Články na podobné téma:


Tags: , , ,

One comment on “Stávky v Evropě: ve Francii a Portugalsku ne, v Británii ano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *