Southwest koupí za 1,4 miliard USD aerolinku AirTran

September 29, 2010 | By admin | Filed in: Aerolinky, Letecká doprava.

V pondělí uvedly Southwest Airlines, že uzavřely dohodu o koupi společnosti AirTran, sídlící v Orlandu, za 1,4 miliardy USD v hotovosti a akciích firmy. Spojí se tak největší světová nízkonákladová společnost a třetí největší nízkonákladovka v USA.

Akcionáři AirTran získají za každou akcii 3,75 USD a 0,321 akcie Southwest. Tím získají bonus okolo 69 % proti tržní ceně, kterou měly akcie AirTran 24. září – tedy v den, kdy se o koupi začalo spekulovat. “Pokud započítáme i současné zadlužení AirTran, má celá transakce hodnotu okolo 3,4 miliard USD.”

Dohodu schválilo vedení obou společností a nyní čeká na souhlas akcionářů AirTran a Ministerstva spravedlnosti. “Naše společnosti mají jen velmi malý překryv poskytovaných letů – pouze 19 okružních letů,” uvedl generální ředitel Southwest Gary Kelly.

Southwest má ve své flotile 544 kusů Boeingů B737, AirTran pak 52 kusů B737-700 a 86 kusů B717. Podle počtu pasažérů je Southwest druhou největší aerolinkou na světě a 14. podle tržeb. AirTran je atraktivní svou silnou pozicí v Baltimore/Washingtonu a zejména v Atlantě, kde úspěšně bojuje s Deltou.

“Atlanta je klíčovým trhem, který na mapě Southwest chyběl,” řekl dále Kelly. Southwest má také velký zájem nadále provozovat “blízké mezinárodní” lety do Mexika a Karibské oblasti.

Zdroj: atwonline.com

Články na podobné téma:


Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *