Ryanair provedl let “červenou zónou” bez problémů, žádá zrušení zákazu létat

May 24, 2011 | By admin | Filed in: Aerolinky, Bezpečnost, Letecká doprava.

Ryanair plane tail
Creative Commons License photo credit: europealacarte.co.uk

Ryanair, irská nízkonákladová aerolinka, se vyslovila proti doporučení Irského úřadu pro letectví (CAA) zrušit lety na a z letišť ve Skotsku. Dnes dopoledne provedla testovací let nad územím Skotska a nezaznamenala problémy spojené s oblakem sopečného prachu.

Let probíhal přibližně jednu hodinu, jeho trasa vedla z letiště v Glasgow do Invernessu, Aberdeenu a Edinburgu a stroj se pohyboval ve výšce okolo 10 tisíc metrů. Podle tabulek se Boeing pohyboval v “červené zóně” s vysokou koncetrací prachu a popela, ve které by se nyní podle tabulek létat vůbec nemělo.

Inspektoři Ryanairu nenalezli po letu žádné stopy sopečného prachu na letadle. Společnost má podle svých slov “písemné potvrzení jak od výrobce letadla, tak od výrobce motorů, že je bezpečné provozovat lety v těchto tzv. červených zónách”, a proto žádá o opětovné otevření vzdušného prostoru.

Podle CAA se ovšem letadlo Ryanair “dnes dopoledne nad Skotskem nikdy nedostalo do oblasti vysokého zamoření prachem.” Bezpečnostní procedury jsou podle CAA na místě a správné, selhání motorů kvůli prachu by mohlo mít katastrofické následky.

Zdroj: cheapflights.co.uk

Články na podobné téma:


Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *