AEA: Sníh, sopka a stávky jsou příčinami zpomalení růstu v roce 2010

January 14, 2011 | By admin | Filed in: Letecká doprava.

Zastavení provozu kvůli “neočekávaným” přívalům sněhu, erupcím islandské sopky a stávkám zaměstnanců byly jedněmi z nejvíce viditelných incidentům, které v roce 2010 vedly ke zpomalení návratu leteckého průmyslu na původní hodnoty. Říká to zpráva Asociace evropských aerolinek.

AEA také znovu opakovala výzvu směřovanou regulátorům, aby “pevně uchopili infrastrukturu a zajistili, že slabé články mezi různými poskytovateli služeb jsou příčinou škod aerolinek i zákazníků.” Eurocontrol odhaduje, že až 100 tisíc ze 160 tisíc zrušených letů v minulém roce lze připsat výbuchu islandské sopky. Zbylých 60 tisíc pak znamená meziroční nárůst rušení letů o 150 %.

“Při tolika narušeních provozu je velmi těžké odhadnout jasný stav na trhu, ale každoměsíční čísla ukazují trend růstu, přibližně o 5 až 6 procent proti předchozímu roku.” V absolutních číslech dopravci sdružení v AEA přepravili odhadem 355 milionů cestujících, což je o 3 % více než v roce 2009.

AEA také odhaduje, že provozní zisk aerolinek by za uplynulý rok měl být velmi malý, okolo 500 milionů EUR. Některé aerolinky vykázaly raketový zisk, některé ztrátu. Podle generálního ředitele Ulicha Schulte-Strathausu “je nevyhnutelné, že dojde k další konsolidaci na trhu.”

Zdroj: atwonline.com

Články na podobné téma:


Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *