Qantas nelétají s žádným A380, kvůli bezpečnosti vymění nejméně 3 motory

November 9, 2010 | By admin | Filed in: Aerolinky, Bezpečnost.

Nejméně do zítřka zůstanou na zemi všechny Airbusy A380 australské společnosti Qantas, bezpečnostní pracovníci totiž zkoumají, zda nově objevený prosáklý olej mohl způsobit selhání motoru v minulém týdnu. Generální ředitel aerolinek Alan Joyce řekl, že “zkoumání se zaměřuje na olej, ale nepřestane také zkoumání v jiných částech motoru, aby se vyloučily jiné příčiny.”

Motory, u nichž se objevily problémy s olejem, byly vyměněny a použijí se při testování a hledání příčin selhání. Průsaky byly “mimo tolerované hodnoty. Nenecháme vzlétnout žádný stroj A380, dokud si nebudeme 100% jisti, že jsme schopni opět zajistit bezpečnost provozu.”

Qantas chce prozatím reklamovat a nechat vyměnit tři motory. I když podobné motory provozují Lufthansa a Singapore Airlines, ani jedna ze společností závažnější problémy nezaznamenala. Pro jistotu ovšem vymění dva motory i ony.

Ironií osudu je, že problém s motorem (během letu přestal pracovat) nastal i u Boeingu 747-700, který letěl ze Singapuru do Sydney následující den. Posádka A380 v něm totiž letěla jako pasažéři a absolvovali tak druhý neplánovaný návrat do Singapuru.

Zdroj: atwonline.com

Články na podobné téma:


Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *