Qantas podepsaly předběžnou dohodu o továrně na biopaliva

January 29, 2011 | By admin | Filed in: Aerolinky.

Qantas 747-400 VH-OJD
Creative Commons License photo credit: BriYYZ

Australské aerolinky Qantas podepsaly předběžnou dohodu s americkou společností Solena Group o možnostech založit výrobní závod na biopaliva v Austrálii. Mluvčí Qantas oznámil, že cílem je dokončit zprávu o proveditelnosti do 1 roku, i když pro aerolinku bude obtížné stanovit výši nákladů a požadavky na investice.

“Očekáváme, že studie bude hotova během 12 měsíců. I když jsme stále ve velmi rané fázi, možnosti jsou vynikající. Zanedlouho bychom chtěli oznámit více podrobností,” řekl dále mluvčí. Po spuštění továrny by Qantas chtěly snížit emise o 1,5 % ročně. Plánovaný závod by měl být podobný tomu, který provozují British Airways a měl by zpracovávat zbytky jídla, trávy, stromové štěpky a také zemědělské a průmyslové odpady.

Solena odhaduje, že její biopaliva během životního cyklu ušetří až 95 % skleníkových plynů proti kerosinu, který je založen na fosilních palivech. Úspory CO2 jsou plánovány na 550 tisíc tun ročně. Solena již dříve podepsala dohodu s British Airways, že společně do roku 2014 postaví závod na výrobu biopaliv u Londýna, který by měl zpracovávat až 500 tisíc tun odpadu ročně a tím poskytnout 73 milionů litrů leteckého paliva. Toto množství vystačí pro provoz 2 % všech letadel British Airways na letišti Heathrow.

Zdroj: atwonline.com

Články na podobné téma:


Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *