Fúze British a Iberie dostala zelenou

July 15, 2010 | By admin | Filed in: Aerolinky, Letecká doprava.

Evropská komise v minulém týdnu schválila návrh na fúzi British Airways a španělského dopravce Iberia bez jakýchkoli podmínek a stejně tak souhlasila s vytvořením joint venture s American Airlines pro transatlantické lety.

EK uvedla, že zkoumala důsledky fúze na trhy osobní a nákladní přepravy, odbavování a opravy a zjistila, že “transakce neomezí významně efektivní konkurenční prostředí.” Schválení úřadů v USA obdržely společnosti již v dubnu.

Dopravci vydali krátké oznámení, ve kterém jen uvedly, že “schválení je dalším důležitým krokem k dokončení fúze, které je zatím plánováno na konec roku 2010.” Jako protiváhu se nový subjekt zavázal přenechat konkurenci 7 denních slotů pro transatlantické lety z Londýna Heathrow (3 do New Yorku, 2 do Bostonu a po jednom do Miami a Dallasu). Společné lety by měly být zahájeny na podzim tohoto roku.

Ředitel Virgin Atlantic Airways Richard Branson se, jak se očekávalo, vyslovil k souhlasu EK velmi kriticky. “Proti tomuto ohromnému monopolu bojujeme už 13 let a stále si myslíme, že zákazníci budou rozhodnutí velmi litovat.”

Zdroj: atwonline.com

Články na podobné téma:


Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *