Konec stávek v Evropě na obzoru?

June 29, 2010 | By admin | Filed in: Aerolinky.

Německá Lufthansa dospěla k dohodě s odborovými organizacemi v otázce nových pracovních smluv. K dořešení sporných bodů, kvůli kterým vstoupili piloti a personál v únoru do jednodenní stávky, pomáhala německá federální arbitráž.

Nutnost zrušit přes 2 tisíce letů a ztráty ve výši cca 48 milionů EUR byly důsledkem stávkové pohotovosti, kterou Lufthansa nechtěla znovu připustit. Obě strany tak akceptovaly návrhy předsedy arbitrážní komise. Ten obsahuje například bod o zmrazení platů nejméně do 31. 3. 2011 nebo možnost provozovat regionální lety pro max. 95 pasažérů za podmínek mimo smlouvu (dosud bylo omezení nastaveno na 70 míst). Tím by mělo být umožněno snížení cen a zvýšení konkurenceschopnosti lokálních linek s malými letadly.

British Airways nabídly v pátek nové podmínky smlouvy, které odborové organizaci Unite předala prostřednictvím vládního mediačního orgánu ACAS. Nabídka obsahuje mimo jiné také “doplatek” stávajícím zaměstnancům jako kapesné na cesty, nezávisle na destinaci, kam budou létat po nástupu nových palubních zaměstnanců na podzim. K pravidelnému ročnímu navyšování platů také přidává dva roky garantovaného mesíčního navýšení.

Ředitel Unite Derek Simpson na návrh uvedl, že nyní se chce poradit s nejvýše postavenými lidmi, než učiní prohlášení. Unite již dříve pohrozila novými stávkami a oznámila tři nové sporné body k jednání: “odvetu” proti zaměstnancům, zúčastněným v prvních stávkách, zrušení jejich dopravy zdarma do místa pracoviště a přesuny zaměstnanců z jiných částí firmy na dočasná místa palubních průvodčí.

Zdroj: atwonline.com

Články na podobné téma:


Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *