Další stávky v Evropě – Francie, Řecko, Chorvatsko

February 24, 2010 | By admin | Filed in: Aerolinky.

Poté, co byla přerušena stávka zaměstnanců německé Lufthansy, přicházejí do hlavních zpráv informace o stávkové pohotovosti z dalších evropských zemí.

Francie

Na francouzských letištích stávkují dispečeři, kteří požadují zastavení snah o centralizaci řízení letové dopravy a tím pádem o snižování počtu zaměstnanců v jednotlivých zemích. Jejich protest na pařížských letištích Charles de Gaulle a Orly má trvat čtyři dny, od úterý do pátku. Stávka se kryje s obdobím francouzských prázdnin a dispečeři také doufají ve větší ochotu vlády k ústupkům vzhledem k blížícím se regionálním volbám.

Řecko

V jihoevropské zemi nejde o stávku vyvolanou čistě zaměstnanci letecké přepravy, ale je vyvolána všeobecným protestem, která v zemi začala poté, co se pracovníci státní správy rozhodli vyjádřit nesouhlas s chystaným snižováním jejich počtu a rušením zaměstnaneckých výhod. V zemi tak kromě letadel nejezdí vlaky, nepracuje se ve školách a na úřadech. Cílem je dosažení omezení nebo zrušení ekonomického úsporného balíčku, který Řecku doporučila EU, aby se podařilo zemi dostat z krize.

Chorvatsko

Na pátek 26.2. připravují jednodenní stávku i pracovníci Croatia Airlines, kteří si tak chtějí vymoci zlepšení kolektivních smluv. Majitelům letenek jsou nabízeny pozdější spoje nebo vrácení peněz.

Zdroje: ceskenoviny.cz, planes.cz

Články na podobné téma:


Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *