ČSA se prodávat nebudou, rozhodla vláda

November 2, 2009 | By admin | Filed in: Aerolinky.

Po zasedání české vlády v minulém týdnu bylo rozhodnuto, že ČSA nebudou prodány do rukou soukromého dopravce Travel Service. Ten zbyl jako jediný v tendru na nového majitele aerolinek poté, co ze soutěže odstoupilo konsorcium Air France / KLM. Ani nabízená 1 miliarda Kč nebyla pro vládu dost.

Premiér Jan Fischer oznámil tuto zprávu s tím, že vláda se rozhodla na základě návrhu ministra financí Eduarda Janoty, který podporují obě nejsilnější politické strany. ČSA se v současné době pohybují v kritickém personálním i finančním období a prodej společnosti, kterou se bude snažit zachránit Letiště Praha, by tak byl nanejvýš nevýhodný. Unimex/Travel Service s rozhodnutím souhlasil, ovšem obává se nerovné obchodní soutěže na pražském letišti z důvodů podpory ČSA.

Dle mého názoru je toto rozhodnutí správné, podniky se prodávají v období zisků a růstu, ne v momentě, kdy celosvětová situace a některé, řekněme sporné, kroky manažerů v uplynulých letech zapříčinily “nemocnost” firmy. Ovšem dotovat ztrátu z výnosů Letiště Praha by se mohlo stát dalším v řadě nedobrých rozhodnutí. I přes jistě ambiciózní plány nového šéfa Václava Dvořáka dostat ČSA do dvou let na nulu.

Více informací: airways.cz, idnes.cz ..

Články na podobné téma:


Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *